Tekniska utmaningar som bidrar till samhällsnyttan

Med visionen ” Effektiv försvarslogistik – när och där den behövs” utformar och förser FMV -Försvarets Materielverk det svenska försvaret med försvarsmateriel och tjänster. Medarbetarna ges stort utrymme till att utvecklas och hitta sin specialitet. Med bakgrund inom försvaret kombinerat med en teknisk utbildning har Magnus Ernfors under 12 år fått prova på en rad roller inom FMV.

bild-fmv-magnus Magnus Ernfors började sin karriär inom Försvarsmakten och gick sedan en teknisk utbildning. Arbetet på FMV är en perfekt mix av tekniskt arbete och en känsla av att bidra till samhället genom att jobba för att Försvarsmakten ska fungera. Att jobba för en myndighet är spännande och innebär ett stort ansvar inför staten Sverige och skattebetalarna, säger Magnus.
- Det är bland annat den kombinationen som gör att jag trivs så bra här. Jag får möjlighet att jobba med tekniska utmanigar samtidigt som jag är starkt knuten till Försvarsmaktens uppdrag och försvarsförmågan. Dessutom är jag inblandad i internationella samarbeten, vilket innebär att jag får möjlighet att träffa människor med olika bakgrunder och kompetenser.
Magnus började på FMV som tekniker och gick snabbt vidare till att bli projektledare. I rollen som produktledare för ammunitions- och minröjning fanns det stora möjligheter till specialisering. Rent konkret handlade det om att ta fram och anskaffa system för att stödja röjning av minfält och ammunition i olika delar av världen. Då materielen till stor del nyttjades på den internationella arenan innebar det mycket samarbete med andra länder. Därefter har Magnus under många år arbetat som chef för olika enheter inom armésidan inom FMV. Idag jobbar han på enheten System- och produktionsledning som Funktions-och förbandsansvarig Luftvärn.
- Jag upplever möjligheten att få prova på olika roller som en av FMV:s främsta styrkor. Det är en arbetsgivare som har en positiv inställning till att man flyttar sig  internt inom organisationen.
FMV har många internationella samarbeten. Dels när de gör något utomlands som till exempel att bistå med system för minröjning. Dels jobbar  FMV mycket med andra länder för att anskaffa materiel. Det betyder att en karriär på FMV innebär stora möjligheter att komma ut i världen och jobba med andra förvarsmyndigheter och världsledande företag.  För min del innebär det att jag har fått resa mycket och träffa människor med olika kompetens och bakgrund. Jag har varit inblandad i upphandlingar med leverantörer över hela världen, berättar Magnus. Idag har Magnus i sin roll på FMV en nära dialog med Försvarsmakten om deras behov och deltar i olika arbetsgrupper för att hitta konkreta lösningar.
- Det är en blandning av att sitta på kontor och att komma ut och träffa folk. Ofta träffar jag förband eller har möten på Försvarsmaktens  högkvarter. Det är en väldigt varierande vardag.
Enligt Magnus är det bästa med FMV att det finns så många möjligheter, som dessutom är ganska lätta att visualisera.
- Möjligheterna är konkreta och enkla att se. Som arbetsgivare har FMV en positiv attityd och vill se sina medarbetare växa. Den enskilda individen kan vara med och påverka och får tydligt ansvar.
Magnus tips till unga specialister är att titta på hur stort företaget eller organisationen är som man funderar på att söka sig till.
- En stor arbetsgivare ger mycket större möjligheter att specialisera sig och att hitta sin roll. Jag råkade själv hamna på ett sådant ställe och det har gett mig fantastiska möjligheter. Sedan är det också viktigt att hitta något man brinner för och visa det. Det märks när folk känner ett engagemang för det de gör.